Σάββατο, Σεπτεμβρίου 23, 2006

Εμβόλιο για πρόληψη καρκίνου τραχήλου μήτρας

.

Το πρώτο εμβόλιο για την πρόληψη του καρκίνου τραχήλου της μήτρας, εγκρίθηκε από τις αρμόδιες αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για χορήγηση σε κορίτσια και γυναίκες ηλικίας από 9 έως 26 ετών.

.

Η έγκριση αυτή έρχεται περίπου 3 μήνες μετά από την έγκριση που δόθηκε για το ίδιο εμβόλιο στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Το εμβόλιο Gardasil προστατεύει τις γυναίκες από το 75% των ιών ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV, Human Papilloma Virus) που ευθύνονται για την πρόκληση καρκίνου τραχήλου της μήτρας. Υπολογίζεται ότι 80% των γυναικών που είναι σεξουαλικά ενεργές, είναι δυνατόν σε κάποια φάση της ζωής τους, να προσβληθούν από ιούς της οικογένειας HPV.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο 33.500 νέα περιστατικά καρκίνου τραχήλου της μήτρας και 15.000 γυναίκες ετησίως πεθαίνουν από τη νόσο.

Παγκοσμίως, κάθε χρόνο προσβάλλονται από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, 300.000 γυναίκες. Η πάθηση είναι η δεύτερη σε συχνότητα αιτία θανάτου λόγω καρκίνου στις γυναίκες παγκοσμίως. Η πρώτη σε συχνότητα αιτία είναι ο καρκίνος του μαστού.

Εάν εφαρμοστεί σε ευρεία κλίμακα στην Ευρωπαϊκή Ένωση το πρόγραμμα εμβολιασμού κατά των ιών HPV, υπολογίζεται ότι θα διασώζονται από το θάνατο 11.250 γυναίκες κάθε χρόνο.

Το Gardasil προστατεύει τις γυναίκες από του ιούς της οικογένειας HPV που ανήκουν στους τύπους 16 και 18 που προκαλούν καρκίνο τραχήλου μήτρας. Προστατεύει ταυτόχρονα από χαμηλού βαθμού κακοήθειας και προκαρκινικές βλάβες όπως επίσης από θηλώματα των γεννητικών οργάνων που προκαλούνται από τους ιούς HPV των τύπων 6, 11, 16 και 19.

Το εμβόλιο εγκρίθηκε για κορίτσια και γυναίκες από 9 έως 26 ετών αλλά για την ηλικία των γυναικών που πρέπει να εμβολιάζονται, η κάθε χώρα μπορεί να αποφασίζει σύμφωνα με τα δικά της ειδικά κριτήρια.

Επίσης τα αγόρια και οι άνδρες είναι δυνατόν να εμβολιάζονται με το ίδιο εμβόλιο στα πλαίσια προσδοκιών για την πλήρη προστασία από τους ιούς HPV.

Το εμβόλιο Gardasil, έχει ήδη εγκριθεί εκτός από τις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Αυστραλία, Βραζιλία, Καναδά, Νέα Ζηλανδία και Μεξικό. Το εμβόλιο γίνεται σε σε 3 δόσεις σε διάρκεια 6 μηνών.

Υπήρξαν αντιδράσεις για το γεγονός ότι η σύσταση αφορά στη χορήγηση εμβολίου σε κορίτσια 9 ετών, δηλαδή πολύ πριν από την ηλικία της σεξουαλικής δραστηριοποίησης. Όμως έρευνες έχουν δείξει ότι προγράμματα εμβολιασμού όλων των κοριτσιών ηλικίας 12 ετών, θα μπορούσαν να μειώνουν τους θανάτους λόγω της νόσου μέχρι και 75%.

Επισημαίνεται ότι οι περισσότερες γυναίκες που μολύνονται από τους ιούς HPV, δεν αναπτύσσουν καρκίνο τραχήλου της μήτρας. Παράλληλα η χρήση του προφυλακτικού, ο περιορισμός του αριθμού των σεξουαλικών συντρόφων, η αποφυγή του καπνίσματος και το τεστ Παπανικολάου, είναι σε θέση να μειώνουν δραστικά τον κίνδυνο των γυναικών από τον καρκίνο τραχήλου μήτρας.

Είναι γεγονός ότι παραμένουν κάποια άγνωστα σχετικά με το εμβόλιο. Για παράδειγμα δεν είναι καλά γνωστό για το πόσο καιρό το εμβόλιο προσφέρει ανοσία, δηλαδή προστατεύει από του ιούς HPV. Επίσης δεν είναι γνωστό εάν προστατεύει και σε ποιό βαθμό, τις γυναίκες που έχουν ήδη μολυνθεί από του ιούς αυτούς.

Για τους λόγους αυτούς είναι απαραίτητο να μην αμελούνται τα προληπτικά και ανιχνευτικά μέτρα που προστατεύουν σε μεγάλο βαθμό τις γυναίκες από τις επιπτώσεις των μολύνσεων από τους ιούς HPV.

.

Βιβλιογραφία:

European Medicines Agency (EMEA)

Centers for Disease Control and Prevention

Food and Drug Administration

.

από το medlook :

1 σχόλιο:

asteris είπε...

Γειά σας.Θα ήθελα να σας κάνω μερικές ερωτήσεις σχετικά με το μέγεθος του κεφαλιού των μωρών.Κατα τους πρώτους μήνες της ζωής του γιού μας το κεφάλι του μεγάλωνε δυσανάλογα και αναγκαστήκαμε να κάνουμε μαγνητική ώστε να αποκλείσουμε την πιθανότητα υδροκεφαλείασης. Τα αποτελέσματα απέκλεισαν κάθε ενδεχόμενο και σταματήσαμε να ανυσηχούμε. Ομως τους επόμενους μήνες το κεφάλι του συνεχίζει να μεγαλώνει πάνω απο το όριο ασφαλείας και η παιδίατρός μας μας παρέπεμψε σε κάποιον ειδικό, λεγοντάς μας οτι πάσχει απο σκαφοκεφαλίαση. Θα ήθελα περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το θέμα αυτό.Ευχαριστώ πολυ.