Δευτέρα, Φεβρουαρίου 26, 2007

Βούρτσισμα δοντιών

Βούρτσισμα δοντιών
Τι πρέπει να κάνω όταν το παιδί μου αρνείται να βουρτσίσει τα δόντια του ή δεν αφήνει εμένα να τα βουρτσίσω;

Στην ηλικία των 18 μηνών έως και 2 ετών περίπου, το παιδί σας ενδέχεται να αντιστέκεται στο βούρτσισμα των δοντιών. Είναι απαραίτητο να διατηρήσετε τις καθημερινές σας προγραμματισμένες δραστηριότητες κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Το παιδί αντιδράει γιατί δοκιμάζει εάν το βούρτσισμα είναι μια δραστηριότητα που πρέπει να γίνει ή μπορεί να την αποφύγει. Δεν διαφέρει από άλλες προκλήσεις που θα συναντήσετε κατά τη διάρκεια αυτής της χρονικής περιόδου, όπως η άρνηση να κάνει μπάνιο, να ντυθεί ή να φάει συγκεκριμένα φαγητά.

Όταν όμως παρατηρείται το φαινόμενο της αντίδρασης, είναι σημαντικό για το γονέα να κρατήσει την εξουσία του, μια εξουσία αγάπης, και να παραμείνει σταθερός στις απόψεις του.
Γιατί να ξεκινήσει το βούρτσισμα τόσο νωρίς;

Για τρεις σημαντικούς λόγους:

1. Έρευνες απέδειξαν ότι τα παιδιά που μολύνονται από τερηδόνα σε μικρή ηλικία, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για υψηλά επίπεδα τερηδόνας μετά τα 4 έτη.

2. Τα παιδιά που έχουν αναπτύξει τερηδόνα στα νεογιλά δόντια τους διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν τερηδόνα στα μόνιμα.

3. Η εκμάθηση του βουρτσίσματος των δοντιών καθώς και η καθιέρωση της συνήθειας, γίνεται ευκολότερα σε ένα ήρεμο μωρό απ� ότι αργότερα σε ένα σ� ένα ανεξάρτητο πιτσιρίκι.
Το παιδί μου είναι παιδί με ειδικές ανάγκες. Πως μπορώ να το βοηθήσω να διατηρήσει τη στοματική του υγιεινή;

Η πρώιμη έναρξη της στοματικής φροντίδας βοηθάει στη μελλοντική αποφυγή στοματικών παθήσεων και προβλημάτων. Τα παιδιά με ειδικές ανάγκες ενδέχεται να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης στοματικών παθήσεων λόγω των αλλαγών στα διατροφικά τους πρότυπα και της ανάγκη για φαρμακευτικές αγωγές που περιέχουν γλυκαντικές ουσίες. Μπορεί επίσης το άτομο που τους παρέχει βοήθεια να μην είναι σε θέση να τους παρέχει καθημερινή στοματική φροντίδα στο σπίτι όπως και λόγω άλλων παθήσεων που τα επηρεάζουν. Οι παιδοδοντίατροι είναι ειδικευμένοι για τη σωστή και ολοκληρωμένη αντιμετώπιση των παιδιών με ειδικές ανάγκες.
Πόσο συχνά πρέπει να καθαρίζω το στόμα του παιδιού μου και πότε είναι η κατάλληλη στιγμή για να αρχίσει να βουρτσίζει τα δόντια του μόνο του;

Πρέπει να καθαρίζετε το στόμα του παιδιού σας τουλάχιστον δυο φορές την ημέρα, προτιμώντας το βράδυ και το πρωί. Πριν από τον ύπνο είναι ιδιαίτερα σημαντικό επειδή η ποσότητα του σάλιου μειώνεται. Εάν οι υδατάνθρακες μείνουν στα δόντια, τα βακτηρίδια θα τρέφονται όλη τη νύχτα δημιουργώντας τις ιδανικές συνθήκες για εμφάνιση τερηδόνας.

Μέχρι την ηλικία των 6-8 ετών, ανάλογα με την ικανότητα κινητικού συντονισμού και συγκέντρωσης στην εκάστοτε δραστηριότητα, τα παιδιά δεν είναι ικανά να δώσουν την απαραίτητη κλίση στην οδοντόβουρτσα στο σημείο όπου εφάπτονται τα ούλα με τα δόντια και να βουρτσίσουν όλη την επιφάνεια των δοντιών. Ακόμα και έτσι όμως αφήστε το παιδί σας να βουρτσίσει μόνο του τα δόντια του απλά ακολουθήστε και εσείς αυτή τη διαδικασία, βουρτσίζοντας καλά όλες τις επιφάνειες των δοντιών σας.


Δεν υπάρχουν σχόλια: