Τι προκαλεί ρινορραγία;
Η μύτη έχει πολλά αιμοφόρα αγγεία τα οποία ζεσταίνουν και υγραίνουν τον αέρα που εισπνέουμε. Αυτά τα αγγεία βρίσκονται κοντά στην επιφάνεια του βλεννογόνου, ειδικά στο πρόσθιο τμήμα του, και είναι εύκολο να τραυματιστούν. Η ρινορραγία στα παιδιά συμβαίνει όταν κάποιο από τα μικρά αγγεία του πρόσθιου τμήματος του βλεννογόνου της μύτης τραυματίζεται. Συνήθως αυτό προκαλείται από κάτι εντελώς αθώο όπως με το ξύσιμο της μύτης, όταν το σπίτι είναι ζεστό και με ξηρή ατμόσφαιρα το χειμώνα οπότε προκαλείται ξηρότητα του βλεννογόνου, με ένα δυνατό φύσημα ή με ένα χτύπημα στη διάρκεια του παιχνιδιού. Επίσης, όχι τόσο σπάνια, το παιδί μπορεί να έχει σπρώξει ένα ξένο σώμα στην μύτη.
Πως αντιμετωπίζεται η ρινορραγία;
Η ρινορραγία μπορεί να είναι ένα τραυματικό γεγονός για το παιδί. Η θέα του αίματος προκαλεί τρόμο και τον φόβο ότι υπάρχει κάποιο σοβαρό πρόβλημα. Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό οι γονείς να παραμένουν ήρεμοι και να καθησυχάζουν το παιδί τους.
Ακολουθείστε τις παρακάτω απλές συμβουλές:
- Βάλτε το παιδί να καθίσει και να σκύψει το κεφάλι του προς τα εμπρός ώστε το αίμα να τρέχει προς τα εμπρός.
- Μην βάζετε το παιδί να ξαπλώσει ή να έχει το κεφάλι του προς τα επάνω γιατί έτσι θα καταπίνει το αίμα με αποτέλεσμα να του προκαλέσει ναυτία, εμετό ή και διάρροια.
- Πείτε στο παίδι να φυσήξει την μύτη του για να απομακρυνθούν τυχόν πήγματα αίματος.
- Πιέστε με τον αντίχειρα και το δείχτη του χεριού το μαλακό τμήμα της μύτης ασκώντας σταθερή πίεση για 5 λεπτά συνεχώς. Εάν η ρινορραγία δεν έχει σταματήσει επαναλάβετε την πίεση για 10 λεπτά. Συμβουλευτείτε το ρολόι σας για να είστε σίγουροι ότι έχουν περάσει 10 λεπτά.
- Μια καλή ιδέα είναι να βλέπετε τηλεόραση ή να πείτε στο παιδί μια ιστορία για να αποσπάσετε την προσοχή του στο διάστημα αυτό.
- Εάν το παιδί είναι αρκετά μεγάλο μάθετε το να πιέζει μόνο του την μύτη του.
- Όταν σταματήσει η ρινορραγία το παιδί δεν πρέπει να παίξει έντονα ή να ασκηθεί για 1-2 ώρες και να μην πειράζει ή φυσάει έντονα τη μύτη του για 1-2 ημέρες.
- Εάν η ρινορραγία δεν σταματήσει η επαναλαμβάνεται επισκεφτείτε έναν ειδικό ιατρό.
Πότε θα πρέπει να εξεταστεί το παιδί από γιατρό σε περίπτωση ρινορραγίας;
- Σε περίπτωση τραυματισμού για αποκλεισμό πιθανού κατάγματος ή σε πιθανότητα ξένου σώματος στην μύτη.
- Εάν δεν μπορείτε να σταματήσετε τη ρινορραγία μετά πάροδο 15 λεπτών.
- Εάν το παιδί παθαίνει συχνά ρινορραγίες, ιδιαίτερα εάν διαρκούν περισσότερο από 15 λεπτά.
- Εάν το παιδί εμφανίζει δυσχέρεια ρινικής αναπνοής.
- Εάν το παιδί εμφανίζει αιμορραγία και από κάποια άλλη περιοχή όπως από τα ούλα ή από τα αυτιά.
Ο γιατρός θα εντοπίσει την ακριβή θέση της ρινορραγίας. Εάν η ρινορραγία δεν σταματήσει θα καυτηριάσει το αγγείο. Αυτό είναι μια διαδικασία απλή και σχετικά ανώδυνη για το παιδί. Η καυτηρίαση γίνεται συνήθως με κάποιο χημικό διάλυμα ή με ηλεκτρική ή θερμική συσκευή. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να τοποθετηθεί κάποια ειδική γάζα στην μύτη του παιδιού ώστε να ασκηθεί ισχυρή πίεση στο αγγείο για να σταματήσει η ρινορραγία. Επίσης, σε κάποιες περιπτώσεις ο γιατρός μπορεί να ζητήσει ειδικές εξετάσεις αίματος για να ελεγχθεί ο μηχανισμός πηκτικότητας του αίματος του παιδιού.
Προφύλαξη
Προφυλάξτε το παιδί κόβοντας συχνά τα νύχια του και τοποθετώντας υγραντήρα το βράδυ στο δωμάτιο του ώστε να υγραίνεται ο αέρας. Βάζετε καθαρή βαζελίνη στο πρόσθιο τμήμα του εσωτερικού της μύτης του κάθε βράδυ για να διατηρείται ο βλεννογόνος της μύτης υγρός και μαλακός.
Γράφει η Δήμητρα Ντινοπούλου
Παιδοωτορινολαρυγγολόγος, Ευρωκλινική Παίδων
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου