Τετάρτη, Μαρτίου 05, 2008

Τα γονίδια παίζουν βασικό ρόλο στην ευτυχίαΤα γονίδια παίζουν βασικό ρόλο στην ευτυχία - Pathfinder News
Τα γονίδια παίζουν βασικό ρόλο στην ευτυχία
PATHFINDER
13:57

Σύμφωνα με ειδικούς, η ευτυχία ενός ανθρώπου κατά τη διάρκεια της ζωής του επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από τα γονίδια με τα οποία γεννήθηκε.

Μία μελέτη του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου σε μονοζυγωτικά και διζυγωτικά δίδυμα έδειξε πως τα γονίδια θεωρούνται υπεύθυνα για τον έλεγχο των μισών χαρακτηριστικών της προσωπικότητας που καθορίζουν την ευτυχία. Το υπόλοιπο μισό συνδέεται με τον τρόπο ζωής, την καριέρα και τις σχέσεις.

Εντούτοις, δεν ήταν λίγοι και οι επιστήμονες που υποστήριξαν πως ένας άνθρωπος μπορεί να εκπαιδεύσει τον εαυτό του προκειμένου να είναι πιο ευτυχισμένος.

Οι ψυχολόγοι βρήκαν διάφορες μεθόδους για να αξιολογήσουν τον τύπο του χαρακτήρα ενός ατόμου, ακόμα και το ποσοστό της ευτυχίας του.

Η μελέτη του Εδιμβούργου, που εκπονήθηκε σε συνεργασία με επιστήμονες του Ινστιτούτου Ιατρικών Ερευνών του Κουήνσλαντ της Αυστραλίας, κατέληξε στα αποτελέσματα αυτά μετά από εξέταση 900 δίδυμων ζευγών.

Με την εξέταση των μονοζυγωτικών διδύμων, που γενετικά είναι ακριβώς τα ίδια, και των διζυγωτικών, που παρουσιάζουν διαφορές, και κατόπιν σύγκρισης των δύο αυτών ομάδων, οι επιστήμονες μπόρεσαν να βρουν κατά πόσο ο γενετικός παράγοντας επηρεάζει ένα συγκεκριμένο χαρακτηριστικό. Κριτήριο της επιλογής των διδύμων ήταν η έλλειψη άγχους, η κοινωνικότητα και η ευσυνειδησία.

Και τα τρία αυτά ιδιαίτερα χαρακτηριστικά γνωρίσματα συνδέθηκαν από άλλους επιστήμονες με τη συνολική αίσθηση της ευτυχίας και της ευημερίας.

Οι διαφορές μεταξύ των αποτελεσμάτων των μονοζυγωτικών και των διζυγωτικών διδύμων έδειξαν πως τα χαρακτηριστικά αυτά επηρεάζονται κατά 50% από τους γενετικούς παράγοντες.
Θετική ψυχολογία

Ο Δρ. Αλεξάντερ Βάις, από τη Φιλοσοφική και Γλωσσολογική Σχολή του Εδιμβούργου και επικεφαλής της έρευνας, δήλωσε: «Σε συνδυασμό με τον τρόπο ζωής και την ελευθερία, το κυνήγι της ευτυχίας αποτελεί θεμελιώδη επιθυμία του ανθρώπου. Παρά το γεγονός ότι η ευτυχία θεωρείται υποκειμενική και εξαρτάται από ένα μεγάλο εύρος εξωτερικών επιρροών, ανακαλύψαμε πως υπάρχει ένας κληρονομικός παράγοντας ευτυχίας που εξηγείται πλήρως από τη γενετική αρχιτεκτονική της προσωπικότητας.»

Η ευτυχία, όμως, απαιτεί και μία ενδοσκόπηση στην συναισθηματική ευημερία. Το Κέντρο Εφαρμοσμένης Θετικής Ψυχολογίας διεξάγει έρευνα γύρω από τις τεχνικές με τις οποίες θα μπορούσε να αυξηθεί το ποσοστό της προσωπικής ευτυχίας. Ο Δρ. Άλεξ Λίνλεϊ δήλωσε πως παρά το γεγονός ότι άλλες μελέτες υποστήριξαν τον γενετικό παράγοντα, είναι λάθος να πιστέψει κάποιος πως η φύση έχει προδιαγράψει εξ' αρχής για τον καθένα το μέγεθος της ευτυχίας του.
BBC News


powered by performancing firefox

Δεν υπάρχουν σχόλια: