Πέμπτη, Οκτωβρίου 27, 2005

ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΚΩΛΙΚΩΝ

ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΚΩΛΙΚΩΝ

Τι να κάνετε
1. Πρώτα ελέγξτε αν το μωρό έχει κάποιο πρόβλημα. Πεινάει; Ζεσταίνεται; Κρυώνει; Πονάει; Έχει πλακώσει το χέρι του και νιώθει άβολα; Tο κόβει μια πτυχή του σεντονιού;
2. Βοηθήστε το να κοιμηθεί ή απλώς να «βολευτεί». Χαϊδέψτε το. Ακουμπήστε σταθερά την παλάμη σας στην πλάτη ή στην κοιλιά του πιέζοντας ελαφρά. Πολλά μωρά ηρεμούν μόνο μ' αυτό. Ίσως είναι ένας τρόπος να πείτε «εδώ είμαι και σε κρατώ».
3. Νανουριστέ το με κάποιο ήρεμο τραγούδι που έχει επαναλαμβανόμενη ρυθμική μελωδία.
4. Βάλτε να ακούσετε εσείς και το μωρό κάποια ήρεμη μουσική που σας αρέσει.
5. Πάρτε το αγκαλιά και χτυπάτε το μαλακά και ρυθμικά στην πλάτη.
6. Κουνήστε το ρυθμικά και ήπια στο καρότσι του.
7. Βάλτε το μπρούμυτα στην ποδιά σας και τρίψτε του την πλάτη με κυκλικές ήρεμες κινήσεις.
8. Περπατήστε πάνω κάτω με το μωρό στην αγκαλιά χωρίς να το κουνάτε. Η φυσιολογική κίνηση του κορμιού σας είναι χαλαρωτική για το μωρό.
9. Πηγαίντε στο διπλανό δωμάτιο και αφήστε το λίγο μόνο του. Μπορεί να κλαίει για να ακούει τη φωνή του! Μπορεί να νανουριστεί από το κλάμα του.
1Ο. Προσπαθήστε να ηρεμήσετε! Αν εκνευριστείτε (και ποιος δεν εκνευρίζεται όταν ακούει ένα μωρό που ουρλιάζει συνέχεια!) ο εκνευρισμός σας περνάει στο παιδί που κλαίει ακόμη πιο σπαρακτικά.
11. Αν νιώσετε ότι δεν ελέγχετε την κατάσταση και τα νεύρα σας, παρατήστε τις προσπάθειες. Πάρτε το μωρό και ξεκινήστε για το μακρινότερο νοσοκομείο. Με το καρότσι ή με το αυτοκίνητο. Μέχρι να φτάσετε το μωρό θα κοιμάται βαθύτατα κι εσε'ις θα έχετε κάνει μια ωραία βόλτα!

Τι να μην κάνετε
1. Μη χάνετε την ψυχραιμία σας.
2. Μην προσπαθείτε να «μπουκώσετε» το μωρό για να πάψει να κλαίει.
3. Μην ορμάτε οικογενειακώς γύρω από το μωρό και μη δοκιμάζετε συγχρόνως όλες τις συνταγές για την αντιμετώπιση των κωλικών.
4. Μην απογοητεύεστε αν δεν έχει άμεσο αποτέλεσμα αυτό που κάνατε. Δώστε περιθώριο δέκα λεπτά προτού δοκιμάσετε κάτι άλλο.
5. Μη βιαστείτε να βάλετε το μωρό στο κρεβάτι του μόλις ηρεμήσει. Αν βολεύτηκε στον ώμο του πατέρα αφήστε το για όση ώρα παρακολουθείτε την ελληνική ταινία στην τηλεόραση. Δεν πειράζει! Δεν κακομαθαίνει!
6. Μη φοβάστε ότι θα πάθει κάτι από το πολύ κλάμα. Είναι σύμπτωμα κι όχι αιτία προβλήματος. Αν σας πουν ότι τα αγόρια παθαίνουν κήλη από το κλάμα, μην το πιστέψετε. Η συσχέτιση της κήλης με το κλάμα και μάλιστα ειδικά στα αγόρια οφείλεται στο ότι ή αδυναμία του κοιλιακού τοιχώματος που προϋπάρχει της κήλης είναι συνηθέστερη στα αγόρια και εκδηλώνεται όταν αυξηθεί η πίεση μέσα στην κοιλιά, πράγμα που συμβαίνει με το κλάμα, με το βήχα και με το σήκωμα Βάρους. Δηλαδή, αν υπάρχει κήλη, θα εκδηλωθεί κάποτε είτε κλαίει το μωρό είτε όχι.
7. Μην πιέζετε το γιατρό να σας δώσει φάρμακα. Δεν λύνουν το πρόβλημα.
8. Μην αφήνετε να σας πάρει η κάτω βόλτα. Μην πιστέψετε (και μην αφήσετε να σας πείσουν) ότι είστε αποτυχημένοι γονείς! Όχι! Δεν φταίτε εσείς που δεν μπορείτε να το ησυχάσετε. Όχι! Tο παιδί σας δεν είναι «νευρό-σπαστο» (σίγουρα δεν είναι «λαπάς»)! Έτσι είναι μερικά μωρά. Σας κάνουν τη ζωή δύσκολη για κάποιο διάστημα. - Φιλοσοφήστε το!
9. Μη θυμώνετε με τον εαυτό σας ή με το μωρό. Χειροτερεύει τα πράγματα.
1Ο. Μην ντρέπεστε να ζητήσετε βοήθεια από κάποιον δικό σας, το/τη σύζυγο σας, την πεθερά σας, τη μητέρα σας, μια φίλη, μια γειτόνισσα. Ξεκαθαρίστε ότι συμβουλές και έγκυρες γνώμες για την αντιμετώπιση των κωλικών τις έχετε διαβάσει! Χρειάζεστε πρακτική και ουσιαστική βοήθεια: να αναλάβουν βάρδια για δύο ώρες, ώστε να μπορέσετε εσείς να ασχοληθείτε με κάτι άλλο στο σπίτι ή να βγείτε.
11. Μη διστάζετε να «εγκαταλείψετε» το μωρό για λίγη ώρα σε «ξένα χέρια» για να κάνετε κάτι που σας ευχαριστεί ή σας ξεκουράζει. Και μη θεωρείτε ότι ο χρόνος σας ανήκει όλος στη φροντίδα του μωρού. Ανήκει και σ' εσάς! ?

Δεν υπάρχουν σχόλια: