Παρασκευή, Ιουλίου 11, 2008

ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΕ ΤΟ ΝΕΟΓΕΝΝΗΤΟ

Η άφιξη του μωρού σας είναι ένα ιδιαίτερα συναρπαστικό γεγονός - είτε πρόκειται για το πρώτο, είτε για το δεύτερο ή ακόμη περισσότερο και για το τρίτο σας παιδί. Για τους περισσότερους γονείς και κυρίως για τις μητέρες, οι πρώτες εβδομάδες είναι συχνά οι δυσκολότερες ημέρες της ζωής τους.

Πιθανόν να αισθάνεστε έντονα κουρασμένοι, με έντονη σωματική ψυχολογική και συναισθηματική κόπωση. Το πιθανότερο είναι να έχετε εξουθενωθεί από το λιγοστό ύπνο σας. Το να φροντίζεις προσωπικά ένα νεογέννητο είναι μια διαδικασία γεμάτη ευθύνες. Οι πρώτες βδομάδες ζωής του, απαιτούν από τους γονείς έντονη προσαρμοστική ικανότητα και συχνά εξουθενώνονται από τη φροντίδα του νέου τους παιδιού.

Υποστηρίξτε και βοηθείστε ο ένας τον άλλο σ ’αυτές τις πρώτες βδομάδες του μωρού σας.
Σχεδιάστε από νωρίτερα ανθρώπους που θα θέλατε να είναι κοντά σας τούτες τις μέρες. Ίσως η μητέρα σας είναι η καλύτερη επιλογή. Ασχοληθείτε εσείς με το παιδί σας και αφήστε την να σας βοηθήσει με το νοικοκύρεμα του σπιτιού σας.

ΓΟΝΕΙΣ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ
Κανένα γεγονός στη ζωή μας δεν μπορεί να συγκριθεί με το ανάμικτο συναίσθημα, χαρά και φόβο, να γίνεσαι γονιός για πρώτη φορά. Θα βρεθείτε μερικές φορές αντιμέτωποι με ένα νευρικό, ιδιότροπο, γκρινιάρικο μωρό και δεν θα γνωρίζετε με πιο τρόπο μπορείτε να το ηρεμήσετε. Κανείς δεν σας έχει προετοιμάσει για αυτό το ρόλο. Ηρεμήστε είναι κάτι παροδικό. Σε 2-3 βδομάδες θα νοιώθετε εντελώς διαφορετικά. Θα έχετε γνωριστεί με τις ανάγκες του παιδιού σας και όλα θα πάνε καλά. Ποτέ μην προσπαθείτε για το τέλειο. Είσαστε ο πιο καλός γονιός και θα γίνεται ακόμη καλύτερος σε μερικές εβδομάδες. Μην συγκρίνετε το παιδί σας με κανένα άλλο. Να ξέρετε το κάθε παιδί είναι διαφορετικό.

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΠΑΤΕΡΑ
Στις μέρες μας ο πατέρας έχει πλέον έντονα ενεργό ρόλο στην ανατροφή του παιδιού του. Υποστηρίζει ψυχολογικά και συναισθηματικά την σύντροφό του και βοηθά ενεργά στο μεγάλωμα του παιδιού του. Ταΐζει το μωρό, το αλλάζει, το κρατά αγκαλιά, το νανουρίζει, το κοιμίζει.

ΠΩΣ ΘΑ ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ ΤΗΝ ΚΟΥΡΑΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΞΟΥΘΕΝΩΣΗ
Η αρχική συγκίνηση και ο ενθουσιασμός πρέπει να μετατραπούν σταδιακά σε υπομονή και αντοχή, για να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στις ιδιαίτερες ανάγκες ενός νεογέννητου παιδιού. Οι περισσότεροι γονείς πιθανόν να δοκιμάσουν διάφορες τακτικές και θα κάνουν λάθη. Η άφιξη του μωρού απαιτεί σωματική και συναισθηματική προσαρμοστική ικανότητα. Το να ταΐζεις, να κρατάς και να φιλάς ένα μωρό είναι δεσμοί ιδιαίτερα σημαντικοί στην πρώτη περίοδο της ζωής του.

Οι περισσότεροι γονείς νοιώθουν πιο ασφαλείς όταν γνωρίζουν τι περιμένει απ αυτούς το νεογέννητο μωρό τους και μαθαίνουν να αντιμετωπίζουν προβλήματα και καταστάσεις που τους είναι καινούργιες. Το να αποκτάς παιδί είναι το συναρπαστικότερο δώρο που θα μπορούσε κάποιος να έχει στη ζωή του. Το να είσαι καλός γονιός όμως είναι μια πρόκληση. Ευθύνη σας τώρα είναι να έχετε ένα υγιές και ασφαλές μωρό. Κατά το μεγάλωμα του να έχετε πάντοτε σαν οδηγό τη κοινή σας λογική, να είστε ήρεμοι και να εμπιστεύεστε την ικανότητα σας να μεγαλώσετε ένα παιδί. Η ηρεμία και η αυτοπεποίθηση σας θα του χαρίσει μια υγιή, χαρούμενη και ασφαλή παιδική ηλικία. Μέχρι το τέλος του πρώτου μήνα, οι γονείς παρά τις καινούριες τους ευθύνες και τις γεμάτες στρες περιόδους, τυπικά έχουν αποκτήσει αρκετή αυτοπεποίθηση και είναι ικανοί πλέον να χαρούν το παιδί τους. Άγχος, ελαφρά κατάθλιψη και τυχόν αισθήματα ανεπάρκειας θεωρήστε τα απόλυτα φυσιολογικά.
Προσπαθήστε να αφιερώσετε λίγο χρόνο για το εαυτό σας και συνεχίστε να νοιάζεστε για το σύντροφό σας.
Μην ξεχνάτε τη φροντίδα των μεγαλυτέρων παιδιά σας και δώστε τους χρόνο και χώρο για τη φροντίδα του νέου μέλους της οικογένειας τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: