Κυριακή, Οκτωβρίου 12, 2008

Η πρώτη επίσκεψη Παιδιάτρου στο σπίτι

Η πρώτη επίσκεψη Παιδιάτρου στο σπίτι

Η ΠΡΩΤΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ 5-15 ημερών.

Εμβολιασμός: Κανένας εμβολιασμός δεν θα γίνει σ αυτή την επίσκεψη. Ο πρώτος εμβολιασμός θα ξεκινήσει στην ηλικία των 2 μηνών, εκτός και εάν υπάρχει ιδιαίτερη ανάγκη να ξεκινήσει νωρίτερα κατά την γέννηση, εάν η μητέρα είναι φορέας Ηπατίτιδας Β (HbsAg θετική), ή εάν λόγω προωρότητας θα ξεκινήσει εμβόλιο για την προστασία από τον αναπνευστικό συγκιτιακό ιό, (Synagis).

Συμπεριφορά: Τα μωρά από τη γέννησή τους είναι ικανά να βλέπουν και να ακούν. Μπορούν να δουν μόνο σε απόσταση πρόσωπο με πρόσωπο (10-30 εκ). Είναι πολύ καλό εκ μέρους σας να τους μιλάτε από πολύ κοντινή απόσταση. Το μωρό σας μπορεί να σας χαμογελάσει αυθόρμητα (μην περιμένετε να ανταποκριθεί στην ομιλία σας) Ο λόξιγκας, το φτέρνισμα ήπιο ρουθούνισμα είναι φυσιολογικά σ’ αυτή την ηλικία.

Ύπνος: Τα μωρά τυπικά κοιμούνται από 14-18 ώρες την ημέρα. Η ασφαλής θέση ύπνου είναι η ύπτια (ανάσκελα). Μην ανησυχείτε το κεφαλάκι τους είναι πάντα σε πλάγια θέση και έτσι σε περίπτωση που βγάλουν γουλίτσες, δεν θα κινδυνεύσουν καθόλου.

Κενώσεις: Συνήθως τα μωρά που θηλάζουν έχουν πολλές κενώσεις (όσες και τα γεύματα) ενώ αντιθέτως όταν σιτίζονται με ξένο γάλα έχουν πολύ λιγότερες, μέχρι και μία φορά κάθε 2-3 ημέρες. Το χρώμα τους ποικίλει και η σύστασή τους μπορεί να είναι από κρεμώδη έως και σχηματοποιημένα.

Ο ομφαλός: Συνήθως περιμένουμε να πέσει σε 10-15 ημέρες. Προσπαθήστε να τον διατηρείτε στεγνό. Εφαρμόστε με καλά εμποτισμένη γάζα άσπρο οινόπνευμα 3-4 φορές την ημέρα στη βάση του ομφαλού. Μην φοβηθείτε αν δείτε λίγο αίμα. Ανησυχήστε σε περίπτωση που μυρίζει άσχημα. Κρατείστε την πάνα χαμηλότερα, διπλώνοντας την. Κάντε τοπικό μπάνιο στην περιγεννητική περιοχή και αποφύγετε το ολόσωμο μπανάκι για αυτές τις μέρες.

Περιποίηση δέρματος: Το δέρμα των νεογέννητων μπορεί να είναι στεγνό και να ξεφλουδίζει ελαφρά κυρίως στα χέρια και στα πόδια. Φυσιολογικά καμία αλοιφή ή κρέμα δεν είναι απαραίτητη. Εάν το δέρμα του μωρού σας γίνει ιδιαίτερο στεγνό και ξεφλουδίζει, χρησιμοποιείστε λαδάκι ή ενυδατική κρέμα. Αρκετά νεογέννητα παρουσιάζουν εξανθήματα, αλλά ΚΑΜΙΑ θεραπεία δεν χρειάζεται.

  1. Τοξικό Ερύθημα: Κόκκινες βλάβες 1-2 εκατοστών με άσπρο ¨μπιμπικάκι¨ στο κέντρο.
  2. Μίλια: μικρά ασπράκια κυρίως στη μύτη, μάγουλα και μέτωπο, αποτέλεσμα απόφραξης των πόρων.
  3. Μογγολοειδείς κηλίδες: Μπλε – γκρί κηλίδες στη πλάτη και στους γλουτούς.
  4. Επίπεδα κοκκινάδια στα βλέφαρα, στη βάση της μύτης και πίσω στο τράχηλο στη βάση των μαλλιών εμφανίζονται πολύ συχνά.

Παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας εάν ανησυχείτε για οτιδήποτε ή εμφανισθεί κάτι από τα παρακάτω:

  1. Ρουκετωειδείς εμετοί ή πολλοί εμετοί μετά από κάθε γεύμα.
  2. Εξάνθημα από τη πάνα που δεν βελτιώνεται εύκολα
  3. Αίμα στις κενώσεις
  4. Αλλαγή στη συμπεριφορά του μωρού, υπνηλία, απροθυμία λήψη τροφής ή επίμονο ασυνήθιστο κλάμα.
  5. Λιγότερες από 5-6 βρεγμένες πάνες.
  6. Άσχημη μυρωδιά από τον ομφαλό.
  7. Έντονο κιτρίνισμα του δέρματος ή των ασπραδιών των ματιών (ίκτερος).
  8. Ερυθρότητα , πρήξιμο και πυώδεις εκκρίσεις από τα μάτια.
  9. Πυρετό πάνω από 38 C.

Το επόμενο ραντεβού μας θα γίνει σε ηλικία 30 – 40 ημερών στο ιατρείο μας.

Συγχαρητήρια για το μωρό σας.

Μάριος Ανδρέου

Παιδίατρος

Υπεύθυνος του ΚΠΜ

Δεν υπάρχουν σχόλια: