Δευτέρα, Οκτωβρίου 20, 2008

Το (καλό) σεξ χαρίζει υγεία

 

Πολλά τα οφέλη που παρέχει σε κορμί και ψυχή

Το σεξ δεν είναι απλώς μια ανθρώπινη ανάγκη, αλλά μια θαυμάσια άσκηση, ένα υπέροχο καταπραϋντικό και ένα εξαίρετο τονωτικό του οργανισμού. Σας φαίνεται απίστευτο; Και όμως, μελέτες έχουν δείξει πως η καλή σεξουαλική ζωή ωφελεί με πολλούς τρόπους την ψυχοσωματική υγεία.
Να ποια είναι τα οφέλη που παρέχει, σύμφωνα με βρετανούς επιστήμονες.  
1. Επιβραδύνει τα γηρατειά. Τα επιστημονικά στοιχεία δείχνουν πως το σεξ αποτελεί αληθινό ελιξήριο νεότητος. Ο δρ Νταίηβιντ Ουήκς, κλινικός νευροψυχολόγος στο Βασιλικό Νοσοκομείο του Εδιμβούργου, μελέτησε 3.500 ανθρώπους ηλικίας 18 έως 102 ετών, οι οποίοι έδειχναν νεώτεροι από την ηλικία τους, σε μια προσπάθεια να μάθει το μυστικό της νιότης τους.
Το συμπέρασμα του ήταν ότι έκαναν 50% περισσότερο σεξ απ' ότι ο μέσος όρος των συνομηλίκων τους, ενώ ειδικά οι γυναίκες είχαν και περισσότερους οργασμούς.

«Αποδίδουμε το εύρημά μας στο ότι όταν αισθανόμαστε ικανοποίηση, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής, ο οργανισμός εκκρίνει τις επονομαζόμενες χημικές ουσίες της ευεξίας - δηλαδή ενδορφίνες και ανθρώπινη αυξητική ορμόνη», εξηγεί ο δρ Ουήκς. «Οι ουσίες αυτές είναι γνωστό πως επιβραδύνουν την διαδικασία του γήρατος. Οι μεν ενδορφίνες ελαττώνουν το στρες και έτσι ωφελούν τον τρόπο λειτουργίας του σώματος, η δε ανθρώπινη αυξητική ορμόνη μειώνει το λίπος και αυξάνει τον μυϊκό ιστό γεγονός που χαρίζει σφριγηλότητα στο σώμα».

2.
Αυξάνει την αυτοπεποίθηση. Η αγκαλιά μετά το σεξ παρέχει ένα έντονο συναίσθημα σιγουριάς και ικανοποίησης, που με τη σειρά του τονώνει την εικόνα που έχει κανείς για τον εαυτό του.
«Αν ένας άνθρωπος έχει μια σχέση γεμάτη αγάπη, το σεξ μπορεί να διεγείρει την αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθησή του», λέει η ειδική σε θέματα σχέσεων κυρία Ντενίζ Νόουλες. «Η ασφάλεια που αισθάνεται κανείς μετά το σεξ είναι αλληλένδετη με την εμπιστοσύνη που νιώθει για το ταίρι του. Έτσι, κάθε φορά που γίνεται η ερωτική πράξη, αναπτύσσεται ένα αίσθημα ευεξίας, το οποίο συμβάλλει στο να αντιμετωπίζει κανείς θετικά την ζωή και τον εαυτό του».

3.
Γυμνάζει το σώμα. «Το σεξ μπορεί να βελτιώσει την αντοχή και τον μυϊκό τόνο, καθώς και να ενισχύσει το καρδιαγγειακό σύστημα», λέει ο προπονητής κ. Ματ Ρόμπερτς. «Για να παράσχει, όμως, μακράς διαρκείας οφέλη, πρέπει να είναι έντονο και να διαρκεί τουλάχιστον 15 λεπτά κάθε φορά».
Μπορεί κανείς εύκολα να διαπιστώσει εάν... γυμνάστηκε καλά στη διάρκεια της ερωτικής επαφής, παρατηρώντας τον καρδιακό παλμό και την αναπνοή του. «Αν η καρδιά του κτυπά γρήγορα και η αναπνοή του είναι "κομμένη", τότε έχει ασκηθεί σκληρά», εξηγεί ο κ. Ρόμπερτς.

Και αν όλ' αυτά δεν είναι επαρκές κίνητρο για εσάς, σκεφθείτε ότι αν κάνετε σεξ τρεις φορές την εβδομάδα επί έναν χρόνο, μπορείτε να κάψετε έως 30.000 θερμίδες, κατά τον κ. Ρόμπερτς. Και οι θερμίδες αυτές αναλογούν σε 8,5 κιλά χαμένο σωματικό λίπος!

4. Κ
αταπραϋνει τον πόνο. «Όχι απόψε αγάπη μου, έχω πονοκέφαλο» είναι η συνήθης, προαιώνια δικαιολογία για όσους θέλουν να αποφύγουν το σεξ. Ωστόσο, αν όντως έχετε πονοκέφαλο, το σεξ μπορεί να είναι αυτό ακριβώς που χρειάζεστε.
«Οι περισσότεροι πονοκέφαλοι ανήκουν στην κατηγορία των επονομαζομένων κεφαλαλγιών τάσης, οι οποίες αποδίδονται στην μυϊκή ένταση», λέει ο δρ Ουήκς. «Μετά το σεξ οι μύες χαλαρώνουν και απελευθερώνονται ενδορφίνες, οι οποίες εκτός από ουσίες της ευεξίας αποτελούν και τα φυσικά παυσίπονα του σώματος, ασκώντας δράση παρόμοια με αυτήν ενός ήπιου αναλγητικού φαρμάκου».

Το σεξ συνιστάται επίσης σε περιπτώσεις ήπιου πόνου στη μέση, καθώς η χαλάρωση που επιφέρει μπορεί να δράσει καταπραϋντικά στους τεντωμένους μυς.
5. Καταπολεμά το στρες. Όταν μια στρεσογόνος μέρα πλησιάζει προς το τέλος της, το σεξ είναι πιθανότατα το τελευταίο που έχετε στο μυαλό σας. Εντούτοις, μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμο για την καταπολέμηση του στρες.

«Το καλό σεξ προκαλεί ένα έντονο συναίσθημα αγαλλίασης και χαλάρωσης», λέει χαρακτηριστικά ο δρ Στήβεν Πάλμερ, ομότιμος καθηγητής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Σίτυ, στο Λονδίνο. «Όταν συμβαίνει αυτό, αυξάνεται μεταξύ άλλων και η παραγωγή τεστοστερόνης, με αποτέλεσμα να αμβλύνεται το στρες».
6. Ενισχύει την ανοσία. Η δρ Άντζελα Κλάου, από το Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Ουέστμινστερ, πιστεύει πως το σεξ μπορεί να διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα.
«Οι ευχάριστες εμπειρίες, όπως η μουσική και το σεξ, αυξάνουν την παραγωγή αντισωμάτων στον βλεννογόνο του στόματος, του κόλπου, των πνευμόνων και της γαστρεντερικής οδού, εμποδίζοντας την διέλευση των ιών και των βακτηρίων», εξηγεί. «Ειδικά στη διάρκεια του σεξ, αυξάνεται η παραγωγή της ανοσοσφαιρίνης Α σε όλο το σώμα, με αποτέλεσμα να προστατεύεται ο οργανισμός από πλήθος λοιμώξεων, ακόμα και από το κρυολόγημα ή την γρίπη».
7. Συμβάλλει στην διατήρηση της σχέσης. Καθώς περνάνε τα χρόνια και αυξάνονται οι υποχρεώσεις, το σεξ μπορεί να επιτελέσει σημαντικό ρόλο στην διατήρηση και την αναθέρμανση της σχέσης.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Σαν Φρανσίσκο, ανακάλυψαν ότι όσο περισσότερο σεξ κάνει ένα ζευγάρι, τόσο πιο αγαπημένο είναι. Και αυτό, διότι μετά τον οργασμό εκκρίνονται ορμόνες, όπως η οξυτοκίνη, οι οποίες ευνοούν τα συναισθήματα τρυφερότητας και αγάπης.

Πηγή : Web Only

Δεν υπάρχουν σχόλια: