Δευτέρα, Μαρτίου 05, 2007

Τα παχύσαρκα κορίτσια «περνούν νωρίτερα στην εφηβεία»





Η παχυσαρκία φαίνεται ότι προκαλεί πρόωρη ωρίμανση στα κορίτσια

news.in.gr





Πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι η παιδική παχυσαρκία ευθύνεται για το γεγονός ότι τα κορίτσια στις ανεπτυγμένες χώρες περνούν στην εφηβεία όλο και νωρίτερα.

Έρευνα στις ΗΠΑ έδειξε ότι τα κορίτσια των οποίων το βάρος ήταν μεγαλύτερο από το κανονικό στις ηλικίες από 3 έως 6 ετών πέρασαν στην εφηβεία -όπως αυτή ορίζεται από την ανάπτυξη στήθους- στα εννιά τους χρόνια, ένα χρόνο νωρίτερα από το κανονικό. Σημάδια πρόωρης εφηβείας παρουσίασαν τα 168 από τα τα 354 κορίτσια της μελέτης.

«Το συμπέρασμα μας, ότι το αυξημένο σωματικό βάρος σχετίζεται με πρώιμη έναρξη της εφηβείας, προσφέρει επιπλέον ενδείξεις ότι η αυξημένη συχνότητα παχυσαρκίας μεταξύ των παιδιών στις ΗΠΑ ίσως συμβάλλει στην τάση της πρόωρης ωρίμανσης στα κορίτσια» δήλωσε στο Reuters η Τζόις Λι, επικεφαλής των ερευνητών στο Νοσοκομείο Παίδων του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν.

«Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι τα κορίτσια που περνούν νωρίτερα στην εφηβεία τείνουν να έχουν υψηλότερο δείκτη μάζας σώματος [το βάρος διά το τετράγωνο του ύψους], ωστόσο δεν ήταν ξεκάθαρο αν η εφηβεία προκαλεί την αύξηση βάρους, ή αν η αύξηση βάρους οδηγεί σε πρόωρη έναρξη της εφηβείας. Η έρευνα μας προσφέρει ενδείξεις ότι ισχύει το δεύτερο.

«Η έναρξη της εφηβείας σε μικρότερη ηλικία στα κορίτσια έχει συνδεθεί με διάφορες δυσμενείς συνέπειες, όπως ψυχολογικές διαταραχές και ελλείμματα στην ψυχοκοινωνική λειτουργικότητα, έναρξη της χρήσης αλκοόλ και της σεξουαλικής ζωής νωρίτερα και αυξημένη συχνότητα αναπαραγωγικών καρκίνων και ενήλιξης παχυσαρκίας», γράφουν οι ερευνητές στο Pediatrics, την επιθεώρηση της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής.

Ο μηχανισμός του φαινομένου παραμένει αδιευκρίνιστος.

Μάριος Ανδρέου

Παιδίατρος






powered by performancing firefox

Δεν υπάρχουν σχόλια: